'Gôolse Diksjeneer' 
  (Woordenboek van Goirle)

 

  Hieronder vindt U enkele woordverklaringen, uit de Gôolse Diksjeneer, waarbij de familienaam 'van de Lisdonk' een belangrijke rol speelt.

Zoals:


feftiger (= rijksdaalder)

O : feftiger: muntstuk of papieren geld. Met een feftiger werd in de regel het muntstuk genoemd.

50 Stuivers is fl 2,50.

Per stukgoed: er werd betaald per geleverde prestatie.

V : Kunde gij men unne feftiger lêene, dan kan ik m'n kaort betaole, en volgende week prebeer ik um over te houwe.

Bij van de Lisdonk verdiende unne feftiger per dag meej hard wèèreke. Gestond per stukgoed.


geld - jood (= uitdrukking/gezegde)

O : joden staan bekend om hun handelsgeest, het waren ondernemers die gemiddeld ook boven modaal verdienden.

Jood Maos ijzerhandelaar

Jood van Raok: oudijzer handel

Jantje de Jood [Jan van de Lisdonk] kruidenier op hoek Molenstraat Tilburgseweg

Iemand die zuinig[gierig] is wordt ook voor een jood uitgemaakt. Unne gierige jood.

V : Ik zèè net zò rèèk als alle dooj joode op't kerkhof saome. [niks hebben]


kooleboer kachel, kaggel (= kolenboer)

O : bij ons thèùs han we 2 kooleboere. Piet Walsmits en van Weezel.

Kolenkit - mut kole - aajerkole - kokse - brikette - antresiet - kolekiest - koolebunker - plattebèùs- driegaotskachel convektor - potkachel - kachelpèèp meej unne sleutel - aonmaokhout - pook - kolezeef - sintels - kachelschèùf - russel - sintelpad - de kachel opstoke! - russelt de kachel is op

Bij ons thuis werd van het vakantiegeld de kolenbunkers gevult.- ut vuur oppooke - kolenboeren" Piet Walsmits [weth. van de Lisdonkstraat] - Ceesvan Weezel [kerkstraat] - Henk Brands [Bergstraat, later Burg. Rensstraat - Jaonus Broers [Dorpstraat] Dorus Couwenberg [Bergstraat] Co-op; cooperaasie. Cees Paulissen bracht de kolen naar de klanten.

Piet d'n Dief: Piet de Gruijter, kruidenier op hoek Molenstraat Tilburgseweg.

V : Vruuger han we van alles tweej. Tweej bekkers, tweej gruunteboere, tweej slagters en twee kooleboere. Unne Piet d'n Dief han we mar êene.


kristeluk (= uitdrukking/gezegde)

O : kristeluk staat voor goed . Gereformeerd staat voor slecht. de kèèr stao geriffermeerd. Ook jood heeft een negatieve lading, een sjachelaar die de mensen zou benadelen heet dan ook ; een jood.

IJzerhandelaars worden ook aangeduid met Jood; Jood van Raok [oudijzer handel in Tilburg].

Jood Maos; winkelier in Goirle

Jantje de Jood; [Jan van de Lisdonk]. Neringdoende aan de Tilburgseweg.

Chinees voor raar - onbekend - farizeeër voor huigelaar, vremde pàtriarg.

Turk voor vreemd

V : Dè schôorvenster dètie geschildert heej, ziet 'r heel kristeluk èùt. Hij maag de rest òk doen.


missiebuske (= missiebusje)

O : missiebuske: missiepaoter; missiezondag; Memisa jaarlijkse missieaktie door de kerken.

De kloosterorden die missionarissen in het buitenland had plaatste in winkels en bij particulieren een missiebuske. 1 maal per jaar werd het busje leeggemaakt. Meestal door een pater.

V : Bij Siska van de Lisdonk aon de Tilbörgsewèg haolde wij de kèès. Siska scheet nie vur half èlf. Eerst snipperde ze ròjaol de korst van de kèès op de schaol, om vervolgens ut onske af te weege. Bij Siska stond un missiebuske waor ge vur de èèrme kientjes in Afrika geld in kônt doen. Unne paoter kwaam dè geregeld leeg maoke.

Vur de èèrme kiendjes spaorde we òk zilverpepier en de doppe van de melkflesse. Wè die kiendjes daor meej moese is mèn tot op d'n dag van vandaog ondèùdelek.


piet d'n dief (= de gruijter)

O : Piet de Gruyter had in Goirle een winkel op de hoek Molenstraat Tilburgseweg. Voorheen zat daar Jantje de Jood met een grutterswinkel. Piet d'n Dief wist zijn klanten te binden door een spaarsysteem met de bonnetjes en voor de kinderen een "snoepje van de week"

slogan: BETER WAAR, EN 10 PROCENT.

snoepje van de week> een hebbeding voor kinderen

V : Piet d'n Dief brocht vruuger de bôodschappe in un margrinedôos aon hèùs, meej vur de kender un snoepke van de week!

   

  

Nu wilt U waarschijnlijk weten wie deze Jan van de Lisdonk en Siska van de Lisdonk waren.

Jan van de Lisdonk (Jantje de Jood) is: (Jan) Johannes Cornelis van de Lisdonk, geboren op 22 december 1892 te Goirle (wijk A169) en overleden op 30 juli 1975 te Goirle, z.v. (Willeke) Willibrordus Johannes van de Lisdonk X (Trees) Maria Theresia Eijsemans. Hij is begraven op de begraafplaats Maria Boodschap te Goirle op 4 augustus 1975. Jan was gehuwd met Maria Cornelia Broers, geboren op 23 januari 1889 te Tilburg en overleden op 18 juni 1972 te Goirle, d.v. Hendrikus Broers X Maria Cornelia van Loon. Jan had naast een kruidenierswinkel aan de Tilburgseweg in Goirle ook een taxibedrijfje. Zijn bidprentje en zijn graf kunt U vinden op deze website. Ook het bidprentje van Maria Cornelia Broers kunt U vinden op deze website. Zie daarvoor het fotoalbum.

Siska van de Lisdonk is: (Cisca) Francisca Johanna van de Lisdonk, geboren op 1 juni 1904 te Goirle en overleden op 21 december 1993 te Goirle, d.v. (Willeke) Willibrordus Johannes van de Lisdonk X (Trees) Maria Theresia Eijsemans. Zij is begraven op de begraafplaats Maria Boodschap te Goirle. Cisca was gehuwd met (Piet) Petrus Johannes Spapens, geboren op 18 december 1902 te Goirle en overleden op 30 mei 1969 te Goirle, z.v. Adriaan Spapens X Johanna Maria Seebregts. Zover bekend hadden zij samen een kind: (Ad) A.H.W. Spapens. Haar bidprentje en haar graf kunt U vinden op deze website. Ook het bidprentje van Piet Spapens kunt U vinden op deze website. Zie daarvoor het fotoalbum.

Jantje de Jood >  zie Jan van de Lisdonk 

van de Lisdonk > ????? 

 


Bronverantwoording

Bron: Gôolse School, Gôolse Taol en Onze Gôolse Diksjeneer (113 blz.) uitgegeven door de Heemkundige Kring de Vyer Heertganghen te Goirle & HP-Automation te Goirle, Jan Eijsermans (Golse Genen).

Bron: De genealogische gegevens van de hierboven vernoemde familieleden kunt U vinden op de: Genealogische pagina van de familie van de Lisdonk .

Bron: [weth. van de Lisdonkstraat] > klik op de link.